Dövme Nedir?

İnsanların vücutlarını dövmelerle süslemeleri alışkanlıklarının Milattan çok önceki yıllara kadar uzadığı görülmektedir. Asurluların dahi vücutlarına böyle çeşitli şekiller işlettikleri bilinir.

Dövme ile ilgili çeşitli adetler, gelenekler ortaya çıkmıştır. Yeni Gine’de vücudunda dövme bulunmayan kızlar henüz gelinlik çağa gelmemiş sayılırlar ve vücudunda dövme bulunmayan bir kız, kaç yaşına gelirse gelsin evlenemez. Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde yaşıyan yerli kabilelerde ise dövme kadının güzelliğidir. Dövme izlerini taşımayan bir kadın asla ve asla güzel sayılmaz.

Bir kolun üzerindeki bir gemi çıpası, dolgun bir pazıdaki yarı çıplak bir dansöz resmi, geniş bir göğsü kaplayan bir yelkenli veya upuzun kuyruklu kocaman bir kuş tasviri, omuz başında bir okun delip geçtiği kalp resminin üzerine yazılı kadın isimler. Genellikle denizcilerin güneşle kavrulmuş, tuzlu su ile yoğurulmuş levent vücutlarını kaplayan vazgeçilmez süslerdir bunlar. Mavi renkli bu resim ve şekilere kısaca dövme diyoruz.



Dövme Yaptırıken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dövme makinesi ve bütün parçaları paslanmaz cerrahi çelik olmak zorundadır. İğneler de aynı metaldan üretilmeli ve tek kullanımlık olmalıdır. Dövme yaparken kullanılan pota ve eldivenlerde tek kullanımlıktır. Gerçek dövme boyaları Dünya Sağlık Örgütünden onaylı ve vücuda uyumluluğu test edilmiş ve onaylanmış boyalardır. Bazı kişiler sağlıklı dövme boyası yerine dolma kalem mürekkepleri kullanırlar. Bunlardan kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir. Dövme yaptırırken mutlaka hijyenik stüdyolar ile çalışılmalıdır.

Yorumlar