Tatau Dövmesi Hakkinda

tattoo
17. yüzyılda misyonerler tarafından yasak konulmadan önce dövme Polinezya’da bir sanat ve dil olarak görülüyordu. Dövme sayesinde herkes, kabilenin bir üyesi olmaktan, rütbesinden, görevi, cesareti ve savaş başarılarından dolayı övünebiliyordu.

Modern dünyada bir süre alt kültür simgesi sayılmışsa da bugün artık sıkça görülen bir tür beden süsü olan dövme Avrupa'ya Kaptan Cook'un Polenezya'dan dönen denzcileri ile gelmiştir.  Dövme karşılığı olan tattoo sözcüğünü Tahiti dilindeki tatau kelimesinden almıştır.


Ta Tau Efsanesi

Efsaneye göre, Polinezya Evreni’nin tanrıları, dövme tanrısı ve balıkların desenleri ile renklerin yaratıcısı olan Tohu’nun bilge bakışı altında Ta Tau sanatını icra etmişti. Birgün Mata Mata Arahu ve Tura’i Po adındaki tanrılar Hina’yı baştan çıkarabilmek için dışarı çıktılar ve vücutları mavimsi desenlerle kaplandı.

İnsanlar bundan sonra, tanrılara kendilerini sevdirebilmek ve insanların beğenisini kazanmak için bu iki tanrıyı taklit etmeye başladılar. Bu iki tanrı, insanların ustası oldu..


Yorumlar