Sizce Dövme Sildirmek mi Dövme Yaptirmak mi?

"Dövme, N'olur!" başlıklı  dövme (tatto)" konulu bir panel meydana geldi . Konferansta Alanya Vaizi Ali Patır, Doktor Dr. Hakan Arıtanar ve Bilgi Alanya Gazetesi yazarlarından Araştırmacı Yazar Fuat Kantarcı dövme ile ilgili talebelere bilgi verdiler.

dövme tattoo sildirme

İlk kez konuşan Araştırmacı yazar Fuat Kantarcı,  " Son Zamanlarda çeşitli olmak amaçlı dövme yaptırılıyor. Benim Düşünceme Yönelik çeşitli olmak amaçlı dövmeye/ dövdürmeye sebep yok. Çeşitli olmak amaçlı kendimize benzeyelim yeter. Bağımsızlık demek bedenimizi talep ettiğimiz benzeri kullanmak demek değildir. Zira bedenimiz bize emanettir. Sözgelimi , kolumuza Atatürk yazdırdığımız zaman onun ilkelerine uyumlu tutum sergilemiyorsak, Atatürk'e belki de küstahça davranmış oluruz. Mühim meydana iştirak eden liderlerimizin fikirlerini mahaline getirebilmek. Dahi dahi nedamet , nedamet değildir. Biz sağlığımızın değerini sağlıklıyken bilmeliyiz. O yüzden vücudumuza dövme yaptırmaya aynı hükümler verirken bir sürü sıkı düşünmeli ve ona yönelik karar vermeliyiz" diye konuştu .

 'KALICI DÖVME BİR BIR SÜRÜ HASTALIĞA SEBEP OLUR'

Daha sonra dövmenin zararları ve dövme ile ilgili bilgi verici Doktor Dr. Hakan Arıtanar, "Dövme, pigment partiküllerinin şık bir biçim yapılandırmak üzere, epidermis altına, 1-2 mm derinliğe enjekte edilmesidir. Bu hedefle dakikada 50-300 tane pikür yaratan elektrikli aletler kullanılmaktadır. Son senelerde bilhassa lumbosakral bölgeye dövme yaptırmak trend haline gelmiştir. Bu bölgeye invaziv girişimler yapılırken boyalar ek namına dip dokuya üstelik spinal kanala yayılabilir. MR esnasında yanık oluşumuna ne hedefle namına ağrı hissetmenize sebep olurlar.

Dr. Arıtanar, steril olmayan ortamlarda yapılmış olan daimi dövmelerin, enbaşta bakteriyel deri enfeksiyonları olmak üzere sarılık B ve C, tetanoz, deri tüberkülozu, AIDS ve frengi benzeri kan yöntemiyle bulaşan hastalıklara sebep meydana geldiği bilindiğini ve dövme sebebiyle oluşabilecek çoğu hastalıkların uzunca bir tedavi zamanı gerektirdiğini mütekellim Arıtanar, ''Dövmeden kurtulmanın çok pratik değil meydana geldiği unutulmamalıdır. Dövme sebebiyle oluşacak rahatsızlıklarda, uzunca müddetli çare rehabilitasyonu ya da dövmenin tamamıyla çıkarılması gerekebilmektedir. Fakat bir sürü nadir de olsa sarılık ya da HİV enfeksiyonu benzeri vaziyetlerde bu işlemler de eksik kalabiliyor. Üzgünüm dövmeden arınmak bir sürü pratik bir muamele değil. Lazer rehabilitasyonu ya da cerrahi işlemler gerekmekte. Tedavi sonucu namına dövme kısmen kaybolsa da yara izleri kalabilmektedir'' ifadelerini kullandı.

 "DÖVME YAPTIRMA İSLAM DİNİNDE GÜNAHTIR"

Daha sonra laf meydan Alanya Vaizi Ali Patır konuşmasında, "Çevremizde görüyoruz bir bir sürü birey dövme yaptırıyor. Fakat Allah bunun için razı olur mu bunu düşünmemiz gerekli . O yüzden Allah'ın yarattığı vücuda karışma etmemeliyiz. Günahtır ve Allah'ın lanetini hak etmektedir. İslam dininde dövme yaptırma, caiz namına görülmemektedir ve sağlığımız tarafından da zararlıdır. O yüzden hem bir dini açıdan hem bir de sıhhat tarafından dövme yaptırmayı şüphesiz tasvip etmiyorum" diye konuştu .

Konferansın nihayetinde Yüksekokul Müdürümüz Profesyonel . Dr. Mehmet Güvenilir İnal'ın anlam etmiş meydana geldiği "Dövmeyi) Sildirmek Bir Müebbet , Yaptırmak Bir Dk " sloganıyla konferans bitti .

Konferansın sonrasında Yüksekokul Müdürümüz Mehmet Güvenilir İnal, konferansa konuşmacı namına iştirak eden Fuat Kantarcı, Ali Patır ve Hakan Arıtanar'ın yanında konferansın düzenlenmesinde ve etkinliğinde emeği geçtiğimiz , enbaşta yüksek okulumuz öğretim elemanlarından Semiha Gündoğmuş,  Öğr. Gör. Davut Karaman ve öbür öğretmenlere de teşekkür ederken, talebeleri bilgilendirme amaçlı bu çeşit konferansların ilerleyen dönemlerde de aynı ritimde devam edeceğini anlam etti .

Yorumlar